Начало » Решения

Решения

Районна избирателна комисия Враца


РЕШЕНИЕ
№ 53 - НС
Враца, 15.09.2014

ОТНОСНО: сигнал за нерегламентирана предизборна агитация от Венцислав Асенов Лаков- кандидат за народен представител от ПП „АТАКА“ от Шести изборен район – Врачански за изборите за народни представители на 5 октомври 2014 г.

В РИК Враца е постъпил сигнал с вх. №79/12.09.2014 г. от Венцислав Асенов Лаков в качеството му на кандидат за народен представител от ПП „АТАКА" от Шести изборен район - Врачански в изборите за народни представители на 5 октомври 2014 г. относно нерегламентирана предизборна агитация. В сигнала се твърди, че в центъра на гр. Враца на ул. „Лукашов" № 1 в съседство с клуба на ПП"Атака" в помещение - държавна собственост са залепени предизборни плакати на „Реформаторски блок. Иска се да се предприемат необходимите мерки за премахването на агитационните материали.

Сигналът е подаден от лице с правен интерес от подаването на сигнала по смисъла на Изборния кодекс, поради което същият  е допустим и следва да бъде разгледан.

РИК- Враца, на свое заседание от 12.09.2014 г.,с протоколно решение от същата дата излъчи работна група от двама свои членове със задача да извърши проверка по изложеното в сигнала и да докладва установеното. Работната група констатира следното:

Цитираното помещение се намира на ул."Лукашов" №1, като същото представлява самостоятелно помещение в сграда, в съседство на кафе-клуб и щаб на ПП"Атака". От изготвеният снимков материал се констатира, че на два прозореца отвътре има поставено фолио с надпис от към улицата „Реформаторски блок" , като под надписа са изброени политически партии, които участват в формираната коалиция за изборите за народни представители на 5 октомври 2014 г.

По смисъла на чл.182, ал.1 от Изборният кодекс не се допуска предизборна агитация в държавни и общински учреждение и институция. В настоящият случай обаче собствеността не от правно значение, тъй като поставеното фолио не е агитационен материал по смисъла на чл.183, ал.2  във връзка с § 1 т.17 от ДР на  ИК. Съгласно посочените текстове, всеки агитационен материал съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление, като информацията заема не по малко от 10 на сто от лицевата площ, като на всеки агитационен материал задължително се отбелязва от чие име се издава, а наименованието и символите на партии и коалиции, поставени върху предмети, в които не се съдържа призив за подкрепа не се смятат за агитация/ §1.т.17, изр. второ от ДР на ИК/. В така поставеното фолио не съдържа нито призив за гласуване, нито номер на бюлетината, нито имената или фотографии на кандидати за народни представители от КП „Реформаторски блок".

С оглед на гореизложеното РИК - Враца намира, че сигнал с вх. № 79/12.09.2014 г. от Венцислав Асенов Лаков относно нерегламентирана предизборна агитация е неоснователен и следва да бъде оставен без уважение.

На основание чл. 72, ал.1, т.1 във връзка с § 1 т.17 от ИК, РИК - ВРАЦА             

 

Р Е Ш И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ от сигнал с вх. № 79/12.09.2014 г. от Венцислав Асенов Лаков относно нерегламентирана предизборна агитация  от страна на КП "Реформаторски блок".   

 

Решението  подлежи на оспорване в тридневен срок от обявяването му чрез РИК-Враца пред Централната избирателна комисия.                                                         

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
Мая Николова

СЕКРЕТАР:
Владимир Христов

* Публикувано на 16.09.2014 в 16:31 часа

« Всички решения

Web Content Accessibility Guidelines 2: Level AA Conformance
Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив град Пловдив област Разград Русе Силистра Сливен Смолян София РИК 23 София РИК 24 София РИК 25 София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол